Rugby Rules!

Rugby heet rugby omdat het balspel in het Engelse stadje Rugby werd uitgevonden. De legende vertelt dat tijdens een potje voetbal in 1823, William Webb Ellis de bal plotseling in zijn armen pakte en er vandoor rende om bij de tegenstanders te gaan scoren.

In Nederland spelen we Rugby Union, met dezelfde spelvorm en regels als bij het internationaal rugby. Bij de volwassenen bestaat het team uit 15 spelers. Groot of klein, snel of een beer, jongen of meisje, het mooie van rugby is dat er voor iedereen wel een plekje te vinden is in het rugby team.  De wedstrijd draait om het bezit van de ovaalvormige bal, het overwinnen van terrein en het scoren door de bal op de grond te drukken voorbij de achterlijn: de try.

Een belangrijke regel is dat je de bal niet voorwaarts mag overgooien. Terrein mag alleen worden gewonnen door met de bal te lopen of hem vooruit te schoppen. Het afspelen naar een teamgenoot [passen] mag alleen in achterwaartse richting. Het is soms best ingewikkeld, die regels van het volwassen rugby. Daarom speelt de jeugd een spelvorm die is aangepast aan hun leeftijd en ontwikkeling. Zo worden er bij elke stap naar een hoger team nieuwe spelelementen en regels toegevoegd zodat de jeugdspelers op een veilige en leuke  manier alle regels en [bal]vaardigheden kunnen oefenen.